Genel

Beyin kanamasının süresi, yerine ve kaynağına göre değişiyor. Her yaşı tehdit eden kanamalar, doğuştan olan kusurlar nedeniyle de olabiliyor.

Beyin zarında ya da beyin dokusu içerisinde kan sızıntıları ile ortaya çıkan kanamalara, beyin kanamaları deniliyor.Beyin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Bülent Canbaz, bu kanamaların ani bir atardamar yırtılmısı ile şiddetli bir kanama ya da yavaş sızıntı tarzında günlerce süren toplardamar kanaması şeklinde olabileceğini söylüyor. Ancak kanamanın süresi, yerine ve kaynağına göre değişiyor.

HİPERTANSİF KANAMA
Çeşitli türlerde görülen bu kanamaların en belirgini ise hipertansif kanamalar. Genellikle yaşlılarda ve tansiyon hastalarında görülen bu kanama, atar damar yırtılmasına bağlı kanamalar sonucu pıhtı oluşturarak beyin dokusuna baskı yapıyor. Hastalık ise ani bir şekilde başlıyor ve dakikalar, saatler içerisinde gelişiyor.

BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hipertansif kanamanın belirtileri; şiddetli baş ağrısı, kusma, şuur bulanıklığı, kol-bacak felçleri şeklinde kendini gösteriyor. Nadiren de epilepsi görülüyor. Eğer kanama beyin dokularında ciddi sıkışmalara yol açmışsa ve hayatı tehdit edici boyutlara gelmişse, cerrahi girişimle kanama boşaltılmalıdır. Ancak küçük, hayati tehlike doğurmayacak boyutta ise, kanamanın vücut tarafından boşaltılması beklenir. Bu sürede ilaç tedavisi uygulanır.

ANEVRİZMA KANAMALARI
Genellikle gençlerde ve orta yaşlılarda görülen anevrizma kanamaları ise beyin kanamalarının bir başka türü.Atardamar zarında doğumsal olarak ya da sonradan bir baloncuk oluşmasıyla ve sonradan da bu zayıf damar bölgesinin yırtılarak beyin boşluklarına kan dolmasıyla oluşuyor. Bu da diğer kanamalar gibi ani başlangıçlıdır. Hasta genellikle öksürme, hapşırma ya da ıkınma sonrası veya durup dururken şiddetli bir ense ağrısı hisseder. Bu o zamana kadar yaşanmış baş ağrılarından çok farklı ve şiddetlidir. Bu belirtilere kusma ve bilinç kaybı ve bayılma eşlik eder.

ENSE KÖKÜNDE AĞRI

Ağrı özellikle ense kökünde görülür, hafif sızıntı tarzındaki kanamalarda hasta boynunun tutulduğunu zannedebilir. Bu yakında ortaya çıkacak şiddetli bir kanamanın ön bulgusu olabilir. Anevrizma kanamalarında hastanın kanayan atardamar bölgesindeki anevrizma gerek damar içi girişimlerle gerekse ameliyatla kapatılarak kanama ortadan kaldırılır. Ancak bu işlemleri yapabilmek için hastanın komada olmaması, ameliyata uygun bir klinik durumunun olması gerekir.